Te gast bij vliegvisvrienden "The Hatch" In Terneuzen.

Bij aankomst was de koffie al klaar en werden we te woord gestaan door Martien Rutten.
Hij verteld dat "The Hatch" op 01-01-2009 opnieuw gestart is en nu helemaal onafhankelijk is van anderen.

Het leden aantal staat nu op 13 en de vereniging houd hun bijeenkomsten in Buurthuis "De Zeemeeuw" Schuberthof 31 gelegen in de wijk zuidpolderpark en ligt direct aan de Roosenveltlaan in Terneuzen, makkelijk te vinden dus.
Enthousiast beginnen verschillende leden te vertellen over hun hobby en dat hun vliegvisvereniging niet alleen aandacht besteed aan het vliegbinden, maar aan alle disciplines die vereist zijn om hun sport goed uit te oefenen. Zo hebben ze zelfs al eens een eigen hengel gebouwd, en wordt er ook getraind in het werpen met de vlieghengel. Dit uitwerpen heeft mij altijd geboeid, het is ook prachtig om te zien hoe iemand zijn vlieg in het water brengt want gooien kan je dit niet meer noemen vind ik.Het is echt een vak apart. Het vliegvissen is toch een aparte manier van vissen want de echte vliegvisser maak zijn vliegen natuurlijk zelf, en ook dit is weer een vak apart. Om deze kopieen uit de natuur te kunnen maken moet je ook weten hoe ze er in de natuur echt uit zien zegt Martien rutten. We zijn dus op de hoogte hoe alles in zijn werk gaat van het eitje tot de larve, en van het stadium larve tot het uiteindelijke insect. Zo sta je als vliegvisser erg dicht bij de natuur. Maar het vissen zelf is ook een beleving want je gaat niet op een stoel zitten of ligbed liggen, maar je bent echt aan het jagen op vis dat maakt het vliegvissen juist zo mooi. En ook als je zelf een vlieg hebt gebonden (verteld hij verder) waar je dan ook nog mee vangt, ja dat is gewoon geweldig.1 ding is mij wel duidelijk Martien hoef je niet meer te overtuigen dat vliegvissen een fantastische sport is.
Daarom schrijf ik nu verder om u als lezer nog zo ver te krijgen.

De avond dat Willem en ik op bezoek waren werden er droge vliegjes gebonden.Een echte meester op dit gebied is Arie Hamelink. Hij verteld mij dat hij dit al 40 jaar vliegen bind, en ik kan u verzekeren dit is ook te zien als hij aan het binden is.
De eerste vlieg die gebonden werd deze avond was de "redtag" de meest bekende en gebruikte vlieg bij de vliegvissers. Dhr Hamelink begon eerst met de haak, of beter gezegd haakje in de VICE te zetten. Dit is een soort klem dat je gebruikt bij het binden van de vlieg.(zie foto)

Aan de VICE hangt dan ook nog een SPOELHOUDER dit is een ook een soort klemmetje waar het klosje met binddraad in hangt, verder gebruikte hij nog als gereedschap een HACKELTANGETJE,en SCHAARTJE. Het beste gereedschap bij het vliegbinden zijn volgens mij je ogen of een goede bril.
Alles is minuscuul, het was dan ook goed dat ik mijn leesbril mee had genomen anders had ik er niks van kunnen zien. Eerst werd het BINDDRAAD vast gezet op de haak, toen werd er met enkele slagen een klein beetje rode wol op de haak vast gezet met het binddraad.Het overtollige wol werd met precisie afgeknipt. Hierna was lijfje van de vlieg aan de beurt, dit werd gemaakt van pauwenveren voor leken, en PAUWFIBERS voor insiders.
Ook dit gebeurde weer met de snelheid en precisie van een meester op dit gebied.Toen ging Dhr Hamelink verder met het inbinden van HACKELS, dit zijn hele kleine veertjes uit de nek van een haan die worden geselecteerd op grote en kwaliteit al naar gelang de vlieg die gebonden moet worden. Als je had gezien hoe de selectie van deze hackels tot stand kwam had je net als ik diep respect voor het vliegbinden gekregen.De hackels werden met een hackeltang om de haak gedraaid en bij het oog van de haak vast gezet. Vervolgens werd door midel van een paar slagen en 2 halve steken een kopje gecreëerd, deze kan dan nog afgelakt worden en dan heb je een prachtige vlieg.
De vliegen die gemaakt worden lijken zo echt, (zie foto) dat een vrouw van 1 van de leden er zelfs al eens naar geslagen heeft met de vliegenmepper toen hij 1 van zijn creaties op de keukentafel had laten liggen. Je zou denken vliegvissers latijn, maar ik geloof het graag want Dhr Hamelink heeft voor mij nog een imitatie van een mug gemaakt, en ik weet zeker als ik hem met het haakje in het behang prik mijn vrouw direct de vliegenmepper pakt om er vervolgens flink mee uit te halen. Dit doe ik natuurlijk niet want daar is hij veel te mooi voor. (zie grote foto boven aan de pagina)Het haakje waar deze vlieg op gebonden werd is voor ons karpervissers wel heel erg klein, ik stelde daarom de vraag wat voor draad gebruik je daar nu voor? Het antwoord 8 tot 12 honderdste. En voor dat ik de vraag kon stellen gaf Dhr Hamelink al het antwoord, en daar kan je met wat geduld vissen tot wel 52 cm mee binnen halen.Iik heb zelf eens een kopvoorn van deze grote gevangen, en in Frankrijk een vlagzalm van 42 cm ook met een lijn van 8/00 maar dat doe je dan niet binnen een minuut natuurlijk.Ik zag het direct voor me want een vlieghengel is heel erg soepel dus als er dan zoiets aan je haak zit moet dat wel spectaculair zijn.
Willem bekijkt ondertussen een map met een heleboel verschillende vliegen, en krijgt te horen dat er wel 40.000 verschillende vliegen geregistreerd staan. Als je dan bedenkt dat iedereen daar weer een eigen variant op maakt is het aantal verschillende vliegen niet meer te tellen natuurlijk.
Er zijn ook verschillende soorten vliegen zo wordt ons verteld, je hebt NATTE en DROGE vliegen, en ook nog NIMFEN en STREAMERS welke je gebruikt hangt af welke vis je wilt belagen. Dit kan bijvoorbeeld baars, ruisvoorn, snoek of karper zijn. maar ook wordt er forel, zalm, vlagzalm of roofblei met de vlieg gevangen. Ik dacht altijd dat je een vlieghengel alleen in stromend water gebruikte maar met de vlieghengel kan je dus overal vissen ook in onze eigen Zeeuws-Vlaamse wateren en zelfs op zee.
Willem en ik zijn maar een paar uur bij deze vereniging te gast geweest, maar in die paar uur hebben we heel wat geleerd. Kan je nagaan wat een kennis je verzameld als je lid zou zijn van deze vereniging en elke keer hun avonden zou bijwonen.De fijne kneepjes van het vliegvissen en alles wat er bij komt kijken kan je hier leren. De huidige leden zullen je graag alles leren, en dit met een groot enthousiasme.Onze conclusie is daarom ook, ben je echt geïnteresseerd in het vliegvissen en minimaal ongeveer 16 jaar.
Ga dan eens langs bij "The Hatch"
Je krijgt dan net als ons eerst koffie en dan in de loop der tijd leer je alles wat je moet weten om een volleerd vliegvisser te worden.
Rest ons nog om alle leden van"The Hatch" te bedanken voor de hartelijke ontvangst en alle informatie die ze ons hebben gegeven.
We hebben er van genoten.
Groet Willem & Peter

Bezoek hun site voor alle informatie.

Nog enkele kunstwerkjes van Arie Hamelink