Verslag Etang du Charnay 2012


Het is zover, we gaan weer naar Frankrijk.
etang-du-charnay
Deze keer hebben we geboekt via "The Carpspecialist” een bedrijf dat meren aanbied in heel Frankrijk. Het meer ligt in de Allier bij het dorpje Thionne, en heet Etang du Charnay het is een prachtig meer in een schitterende en rustige omgeving.
ons steiger-in-fr


De Voorbereiding

Deze keer is de voorbereiding heel anders geweest dan andere keren want de dames en mijn zoon gaan dit jaar ook mee en dat is toch weer even anders dan dat we gewend zijn. Zo kunnen er in de auto geen 5 personen met alle bagage, en nog eens voor twee personen hengels, stoelen,onthaakmat enz. enz.
Het rijden met twee auto's is ook niet alles en dus hebben we een minibus gehuurd voor 9 pers in België bij de firma Meerschaert. We kregen een Peugeot boxer mee, de stoelen zaten heerlijk en het climatecontrol systeem is natuurlijk fijn als het buiten warm is.De auto werd gehuurd met allrisk,geen kilometer beperking en voor de tijdsduur van 8 dagen. De Vrijdag avond zijn we de auto wezen halen (borg 600 euro) en de Zaterdag avond zouden we hem met volle tank weer inleveren. Het prijsverschil met verhuur bedrijven in de buurt was 362 euro, en dan is het voordeel van km vrij nog niet eens meegerekend de moeite waard dus om eens verder te kijken.Donderdag werden de boodschappen gehaald, dus Vrijdagavond kon alles al in geladen worden.

28-08-2012
We Vertrekken

Zaterdagochtend om 06.00 uur precies stonden Willem en Jolande aan de deur en konden we vertrekken richting Thionne, een rit van 667 km. Volgens de media zou het een zwarte zaterdag worden maar hier hebben wij geen last van gehad, zelfs op de ring bij Parijs was geen oponthoud en alles verliep vlotjes. Na Parijs te hebben gepasseerd is er getankt en zijn de benen gestrekt. Op de A77 hebben we ook nog een keer gestopt in de buurt van Sancerre een mooie omgeving met veel wijngaarden en Chateau's.

De Aankomst
Om 13.20 uur rijden we het erf van “Le bergerie” op en worden we ontvangen met koffie en thee door Patrick. Hij geeft ons info over de streek en wat er te doen is.Daarna doen we een rondje langs het meer, hier komen we tenslotte voor. Het meer ligt een stukje lager dan de Gite en is ongeveer 6,5 hectare groot met grote struiken en bomen langs het grootste deel van de kanten. Als we bij steiger 1 zijn begint het te regen en we stellen voor om maar terug te lopen naar de blokhut die bij het meer staat en vanavond zelf nog eens te gaan kijken.
Als we bij de blokhut zijn gaat het nog veel harder regenen ,maar na een tijdje is het weer droog en gaan we terug om de boel uit te laden en ons te installeren in de Gite. De Gite is niet groot maar alles wat je nodig hebt is er en het ziet er netjes uit. Buiten staat een grote picknicktafel met parasol en ook een paar ligstoelen voor de dames om te zonnen. Het zwembad zag er aantrekkelijk uit totdat je de temperatuur van het water voelde, daar zijn we dus niet in geweest.
De kinderen van de buren zaten er tijdens deze week wel af en toe in. Wij zijn in het meer wezen zwemmen , dat was een stuk warmer en samen met de buren ook heel gezellig.

De eerste avond hebben we niet gevist want we willen morgen ochtend op tijd aan het water zitten en we waren best moe. Na het eten

eten
(Rosti met hamblokjes uit de schottelbraai en sla) hebben we de hengels nog in orde gemaakt zodat we direct kunnen uitvaren als we morgen ochtend op het steiger zijn.


Zondag 29-07-2012
Om 07.00 uur zaten we zoals gepland aan het water.Het weer was goed niet te wam of koud gewoon lekker.Rond 10.00 uur kwamen de dames met koffie en een boterham, dit is natuurlijk het voordeel als je je vrouw meeneemt dan hoef je niet steeds heen en weer te lopen en kan je lekker blijven vissen. Willem had langs de kant een hengel met polaris dobber gelegd om te proberen wat voorn of witvis te vangen, zo ben je toch bezig.Het lukt hem ook want om 12.30 uur als we weer naar de Gite gaan heeft Willem
poisson-chat
4 poisson-chat (amerikaanse dwerg meerval) en twee blankvoorn gevangen, helaas geen karper deze morgen.

Om 17.00 uur hebben we gevoerd en om 19.00 uur zitten we weer op het steiger. De spanning stijgt als ik om 21.15 de eerste run van de avond krijg.ik voel de vis en begin aan de dril, een vis van 150 meter halen is toch heel anders als van 7of 8 meter op ons steiger thuis, maar na enige tijd kan Willem de eerste karper scheppen.

Het is een spiegel van 7 kilo en hij is 65cm lang. De rest van de avond vangen we niks meer en om 24.00 uur ruimen we op en gaan weer naar de Gite, daar drinken we nog wat en gaan naar bed.

vis-1-charnay


Maandag 30-07-2012
Om 07.00 uur zijn we weer aan het water en om 08.20 krijg ik weer een run, deze vis is zeer zwaar en de hengel staat mooi krom ik krijg de vis uit de kant, en ik kan (waarschijnlijk te enthousiast) enkele tientallen meters draad binnen draaien, dan schiet de karper los en dat was dat. Jammer maar helaas. Nu is het Willem die om 09.10 uur een mooie run krijgt en begint aan zijn eerste karper op Etang de Charnay. Willem lukt het wel om de vis binnen te draaien en ik kan een vis van 17 pond en 72 cm
vis-4-charnay
bij schrijven. Nog geen 10 minuten later krijg ik weer een run en ook nu gebeurd het zelfde als bij de run ervoor, enkele meters draad winnen en op bijna het zelfde punt schiet de vis weer los. Balen natuurlijk maar ja. Om 13.00 uur stoppen we want de zon is zeer fel en het is voor ons en de vissen niet meer te doen aan het water. We eten wat en kruipen een uurtje in ons bed. Om 17.30 beginnen we aan het avondeten, niet te moeilijk natuurlijk bami met saté en een gebakken ei daar moeten we het meedoen voor vandaag. Na het eten gaan we weer naar beneden en kan de boel weer uitgevaren worden. Elke keer als we de lijnen uitvaren voeren we ook direct bij, dit gaat heel handig met de voerboot van Patrick
voerboot
die je kan huren voor 65 euro per week (borg 150 euro) en het voeren op zich kan dan met de roeiboot. Deze combinatie is het handigste. Omdat er nog al wat poisson-chat op het meer zit zijn je boilie's sneller dan gewend van je hair, als je deze elke keer moet uitvaren met de roeiboot dan ben je meer aan het varen dan aan het vissen, het gaat tenslotte toch over 6 hengels ( in ons geval).
Met de voerboot kan je ongeveer 9 keer uitvaren en weer terug, dan moet er een nieuwe accu in
(ook te zien aan waarschuwingslampje) zorg ervoor dat je altijd twee volle hebt als je gaat vissen, en leg ze aan de lader als je terug naar de Gite gaat.
Om 18.45 is er weer gevoerd en zitten we weer op het steiger klaar voor weer een avond spanning en sensatie. Willem vangt nog wat voorn en catvis maar er komen geen runs tot iets voor 24.00 uur als de pieper van Willem afgaat, hij pakt zijn hengel en roept ja, hangen! In het donker word het weer een ander verhaal om de vis van deze afstand binnen te halen en er dan ook nog voor te zorgen dat de 5 andere lijnen op hun plaats blijven liggen.
Maar Willem flikt het, en ik kan een karper van 12 pond en 63 cm voor hem scheppen.
vis-3-charnay
Het is een mooi gaaf exemplaar. Na deze vangst ruimen we op en gaan we richting de Gite en nemen we nog een biertje en een wijntje natuurlijk, we zijn tenslotte in Frankrijk.

Dinsdag 31-07-2012
We zitten weer op ons steiger te wachten op de koffie, die net als gisteren rond 10.00 uur wordt gebracht en samen doen we een bakkie met een nog warm broodje dat Jolande heeft afgebakken op de schottelbraai, heerlijk. Willem heeft weer een hengel in het water om nog wat poisson-chat en voorn te vangen, dat lukte ook nu weer maar karper hebben we niet gevangen.
Om 12.30 uur gaan we terug naar de gite en daar staat het eten al klaar. Echt mannen het is best handig om je vrouw mee te nemen naar Frankrijk! Om 19.00 uur ligt alles alweer in het water en het wachten kan beginnen. Om 21.30 uur krijg ik een run en ik begin de dril, het gaat allemaal goed tot dat ik een stuk voor het steiger in eens geen gewicht meer voel, nee niet weer denk ik. Terwijl ik de lijn binnen draai gaat de beetmelder van de andere hengel af, Willem pakt snel mijn andere hengel, maar eigenlijk denken we allebei dat de draad in de knoop zit. Willem voelt geen gewicht en begint ook binnen te draaien dan roept hij ineens ik voel gewicht, er hangt een vis aan man! Willem krijgt het voor elkaar om de vis voor het steiger te krijgen en ik kan hem uiteindelijk toch scheppen. In het net zien we twee lijnen, nog een stuk van mijn lijn met de haak in de bek van de karper en de lijn van de andere hengel die op een of andere manier zo verstrik is geraakt dat het sterk genoeg was om Willem de vis naar de kant te kunnen drillen. Het is moeilijk uit te leggen je moet het gezien hebben om er wat van te kunnen maken en het te geloven. De karper was niet dik maar wel erg lang 85 cm en hij woog 21 pond.
vis-5-charnay
Op de foto zou je het niet zeggen maar hij woog het echt.Na de hengels weer te hebben uitgevaren krijgt Willem om 22.40 een flinke run, de pieper slaat op hol een schitterend geluid. Willem voelt direct gewicht en het feest kan beginnen. De karper is niet zomaar binnen en we verwachten een zware spiegel of een sterke schub.
Het wordt een sterke schub, hij weegt 20 pond en is 78cm lang.
vis-2-charnay
We hebben de smaak te pakken en ook de hengel van Willem gaat nog eens terug naar zijn stek. Jammer genoeg krijgen we geen runs meer en om 01.10 zitten we aan de picknicktafel bij de Gite na te praten met een pilsje. We gaan pas laat naar bed dit kan deze keer want morgen gaan we een dagje weg en moeten we niet vroeg op.

01-08-2012
Na een dagje Le Pal snel eten maken en weer naar het water,even voeren en de hengels weer naar de stekken varen en dan lekker onderuit wachten op de eerste run, en de koffie natuurlijk. Het is erg warm geweest vandaag een graad of dertig denk ik en we zitten heerlijk te genieten van de avond.
Het wordt nog meer genieten als om 19.30 uur de dames met de koffie arriveren en de pieper van Willem te keer gaat, de karper is gehaakt en het drillen kan beginnen,alles gaat perfect en de karper komt langzaam maar zeker naar onze kant op. Het moet een mooie zijn want het water kolkt terwijl hij steeds dichterbij komt, een prachtig gezicht voor een karpervisser natuurlijk. Maar dan na alle moeite schiet de karper los.
Shit roep ik.Was toch een leuke dril antwoord Willem, en nu kunnen we tenminste een bak koffie drinken (hij gaat hier heel anders me om dan ik). We krijgen een kop koffie en net als we willen gaan drinken krijgt Willem weer een run. De vis is in top conditie want hij geeft niet zomaar op. Willem krijgt de vis langzaam maar zeker naar de kant en om 20.30 uur kan ik een spiegel van 19 pond en 72 cm landen.
vis-6-charnay2
Om 21.15 uur ben ik weer aan de beurt, maar het mag niet zo zijn de vist lost, ik weer balen maar dat helpt ook niks natuurlijk. Het warme weer heeft de karper zeker parten gespeeld want we krijgen geen runs meer en om 23.30 uur besluiten we op te ruimen. De temperatuur is nog steeds lekker en we drinken nog wat aan de picknicktafel in de tuin.Heerlijk dat buitenleven, we zijn alleen binnen om te slapen en te douchen en de rest van de dag zien we de binnenkant van de Gite niet. Perfect gewoon.


02-08-2012
Om 07.00 uur gaat de wekker dus uit bed en koffie zetten.De dames liggen nog lekker te pitten als we vertrekken naar het meer. Het zou vandaag de dag worden maar dat wisten we toen nog niet.
Het weer is weer prachtig en we zitten heerlijk in de zon te wachten op wat komen gaat. Om 08.35 uur krijg ik een run en deze keer gaat het redelijk snel, de reden is duidelijk een kleinere karper komt op de kant, hij weegt 7pond en is 53 cm lang.
schub-klein-ch2-voor-web
De boel word weer uitgevaren en om een uur of 10 is er weer koffie. Ook deze keer lukt het niet om direct een bakkie te doen want Willem krijgt een run. Deze is een stuk zwaarder want er is meer werk voor nodig dan de eerste. Willem stuurt de karper keurig naar de kant en een karper van 14 pond en 69 cm wordt bijgeschreven in de boeken.
spiegel-11uur-2-8-wil

vis-10-charnay-2


kl-schub2-8

Om 11.10 uur gaat mijn pieper weer en weer gaat het vrij vlot want de karper weegt niet meer dan 3 kilo en 250 gram en is 51 cm lang. Hij is dan wel niet groot maar heeft een prachtige tekening, ik heb dit wel eens op internet gezien maar zelf nog nooit gevangen en daarom is het toch een leuke vangst. Omdat we redelijk vangen blijven we wat langer zitten dan anders. Niet voor niks want om 12.30 gaat er weer een karper met mijn boilie vandoor, ik voel eigenlijk al direct dat ook deze karper geen pr gaat worden, de vis had een gewicht van 6 pond en was 50cm.vis12-charnay2

Na deze vangt zijn we gestopt want de zon begint goed te branden op het steiger.


Om 19.00 uur zijn we weer op onze post en om 19.30 zijn we weer helemaal klaar voor de strijd. Als om 20.00 uur de koffie arriveert (het is ons niet gegund om koffie te drinken schreeuwt de pieper van Willem het uit, jongens wat een run, dit moet een mooie worden zelfs Willem is onder de indruk van deze vis en haalt alles uit de kast om deze vis te kunnen landen. Dit lukt hem ook en als ik de karper schep zie ik pas hoe groot hij is. Iedereen is onder de indruk van dit mooie beest en ook de buren en hun dochters staan vol verbazing te kijken hoe hij gewogen en gemeten wordt. De karper weegt 27 pond en is 80 cm lang een prachtig gaaf exemplaar en met maar 4 pond onder het record van het meer is dit 1 van de betere vissen . Ik wil een mooie foto maken van deze vangst en zeg tegen Willem dat hij eigenlijk het water in moet met de vis net als de profs in de bladen. Geen punt en even later staat Willem in het water 1 foto kan ik maken en dan gaat mijn pieper af.

vis13-charnay2Ik zet het toestel gauw op de grond en pak mijn hengel, mijn vrouw neemt de andere foto's en ik dril ondertussen mijn vangst naar de kant deze is iets zwaarder dan vangsten van vanmorgen en weegt 11pond en heeft een lengte van 57 cm.Hij is erg bol en als ik hem optil voor de foto heeft hij zijn rugvin recht staan, dit is natuurlijk prachtig op de foto.Ondertussen hebben we nog geen slok koffie op en als alles weer op zijn plek ligt willen we toch wel een bakkie. De koffie is net ingeschonken als er weer een run komt op 1 van Willem zijn hengels, de mok wordt weer neergezet en het drillen kan beginnen.ook deze keer een mooie strijd die Willem wint. De karper is 17 pond en 60 cm dit is ook een bol exemplaar en zeer fotogeniek de foto is dan ook prachtig geworden.
vis-15-charnay2

vis-14-charnay-2
Tijd om de hengel van Willem opnieuw uit te varen is er niet want nu gaat mijn pieper weer af. Direct voel ik veel gewicht en met wat aanwijzingen van Willem krijg ik het voor elkaar om de karper netjes naar het steiger te laten komen. Als de vis vlak voor het steiger is zie ik dat het inderdaad geen kleintje is, en ben als een kind zo blij.Nu is het nog de vraag wat hij gaat wegen, het antwoord is 22 pond en hij is 76 cm lang.

vis-16-charnay2
Omdat het te druk is laten we mijn hengel ook uit het water. Lang hoeven we niet te wachten want rond 22.45 uur gaat er weer een karper met een boilie van Willem vandoor. Door alle training deze avond krijgt Willem de karper zonder veel moeite de kant op (het wordt routine) de vis weegt 14 pond en heeft een lengte van 65 cm.Nu is het even rustig en dat laten we zo, de hengels gaan definitief niet terug naar hun plaats en we vissen verder met de rest. Tot 23.30 blijft het rustig als plotseling de pieper 1 keer gaat en de swinger iets zakt, we zijn niet onder de indruk want de poisson-chat kennen we nu wel. De pieper blijft stil maar toch gaat de top krom staan naar de linkerkant Willem slaat nu toch aan, en na een paar slagen voelt hij vis. Yes ! denk ik, weer 1 erbij.
Het is een zware volgens Willem en de strijd is niet eenvoudig,waar gaat hij naar toe? hoe ver zit hij nog weg? Kom ik niet in een andere lijn allemaal vragen die je jezelf stelt bij het binnnen draaien in het donker. Willem krijgt de karper tot voor het steiger het water kolkt maar we hebben hem nog steeds niet goed gezien, de hengel buigt diep door dus een kleintje is het niet zover zijn we wel mee. De vis heeft echt geen zin in een fotosessie met Willem en neemt op nieuw een run.Willem weet deze op te vangen en de vis weer iets dichterbij te krijgen. Maar dan schiet de vis los. Balen en nog eens balen het was waarschijnlijk de vis van de week geweest, niet 1 keer was de strijd zo groot geweest als nu. Deze blijft ook uit het water en we praten nog even na.Om 24.00 uur ruimen we op en gaan weer richting de Gite. Na het inmiddels bekende drankje gaan we naar bed morgen weer een dag.

03-8-2012
In de vroege ochtend gebeurd er weinig, totdat (het is niet te geloven) er om 10.10 uur weer koffie word in geschonken door Jolande en Els. De mokken staan nog niet voor ons of hup een run op 1 van Willem zijn hengels, het is weer een mooie volgens Willem. Overdag is het toch heel anders om een vis drillen, je ziet je lijn en kan veel beter inschatten wat hij van plan is dan in het donker. De vis komt keurig voor het steiger en laat zich vrij makkelijk scheppen.(ook hij kan overdag alles beter inschatten denk ik en schatte ons waarschijnlijk in als goed volk ) De weegschaal bleef hangen bij 20,5 pond enhet meetlint gaf 70 cm aan.
vis-12-charnay-2
Als de foto is gemaakt en de vis weer is terug gezet krijg ik een run (weer geen koffie) de vis komt een redelijk stuk naar de kant maar gunt mij toch een bak koffie en laat los.Tot 11.45 uur krijgen we rust maar dan toch nog een run, ik denk de geloste vis van daarnet te kunnen goed maken maar ook deze vis gunt mij geen overwinning. Alles went en ik kan me er niet meer druk overmaken.
We ruimen op en gaan eten. Boven aangekomen hoeven we alleen maar aan te schuiven, en aan de blik van de buurman denk ik dat hij dacht die hebben het mooi voor elkaar die twee; en zo is het.
Toch snijd het mes aan twee kanten, onze vrouwen snappen niet dat we zo lang op een vis kunnen zitten wachten, en wij snappen niet dat je zo lang in de zon kan liggen met of zonder een boek.
poisson-chat-charnay2

Gelukkig zijn we allemaal anders en heeft toch iedereen het naar zijn zin, zelfs mijn zoon vond de Gite aan het meer in Frankrijk te gek en heeft genoten van de rust en de omgeving. Vissen doet hij anders nooit, maar nu werd hij zelfs nog fanatiek na wat voorn, rivierkreeft en poisson-chat te hebben gevangen.De beide vangsten waren zo groot dat ik de foto's in de macro stand heb moeten maken,maar vis is vis toch.De foto van de grote poisson-chat eerder in het verslag heeft hij ook gevangen, moest ik even vermelden van hem.

rivierkreeft-charnay2

Het wordt alweer de laatste sessie van deze week en daarom eten we vroeg en gaan we iets eerder dan anders weer terug het meer, we hebben afgesproken dat het niet laat gaat worden omdat morgen de terugreis voor de deur staat.Om 20.10 uur komen Jolande en Els voor de laatste keer koffie brengen, en bijna direct krijgt Willem een run. Iedereen schiet in de lach want dit is toch niet meer normaal.Lang wordt er niet gelachen want de vis schiet los, jammer.De hengel gaat niet meer terug naar stek dus heb je even tijd denk je dan. Maar nu krijgt Willem weer een run dus de koffie blijft weer staan.Er zit iets aan maar wat ik weet het niet zegt Willem. Het bleek een zeelt van 35 cm die met eigen ogen wilde zien wat voor figuren er een hele week op steiger 1 hadden gezeten. We hebben hem op de foto gezet als aandenken aan ons, hij ook weer blij.
zeelt-charnay2

vis-18-charnat2
Om 21.10 kreeg ik de laatste run van de week die een karper van 6 pond en 53 cm opleverde.Groot was hij niet maar het was een mooie vis.Na deze vangst zijn we gaan opruimen en om 22.20 waren we boven voor een laatste drankje met z'n allen ter afsluiting van een mooie week vakantie.Om 08.00 uur de volgende ochtend hebben we onze spullen uit de Gite gehaald en de bus weer volgeladen voor vertrek. Na afscheid te hebben genomen van de buren, en Patrick te hebben bedankt voor zijn hulp en goede zorgen deze week zijn we om 09.45 uur weer vertrokken richting Oostburg.

Tot slot
We hebben genoten van onze vakantie bij" Le Bergerie"
en in Etang du Charnay hebben we bijna twee keer zoveel gevangen als bij onze vorige trips naar Frankrijk. Niet dat voor ons de vangsten het belangrijkste waren,we hadden tenslotte ook gewoon vakantie. Maar leuk is het wel als je elke keer dat je aan het water zit ook iets vangt.
Dat ik 5 vissen gemist heb vind ik nog steeds jammer maar er is geen 1 visser die alle runs verzilvert zullen we maar denken.

De familie Mooijaart ( onze buren waren in Frankrijk) wil ik als laatste nog even bedanken voor het mailen van de mooie foto's die ze gemaakt hebben.

Groet Willem & Peter